Odvážna Astorka chystá Zámok, Kafku predstaví po druhý raz

30.05.2012 Bratislava

Bratislava 30. mája (TASR) - Divadlo Astorka Korzo'90 chystá premiéru dramatizácie románu Zámok. Dielo Franza Kafku predstaví divákom po druhý raz. Po Procese inscenovanom v roku 1990 si režisér Roman Polák opäť vybral Kafkove dielo, aby zo zložitého, znepokojivého a intímneho Zámku priniesol divákom rozhodujúce okamihy románu. Polák pre TASR uviedol, že sa pokúsil vytvoriť scenár, ktorý upozorňuje na to, čo je v Kafkovi najpodstatnejšie.

"Človek vstupuje do nejakého zvláštneho sveta, ktorého pravidlá nepozná, chce ich pochopiť a tým ako keby nabúraval prostredie, ktoré je zvyknuté na svoje pravidlá," vysvetlil režisér. "Tie absurdné pravidlá mikrospoločnosti prijímajú jej členovia ako niečo normálne prirodzené a ten človek zvonku ich chce pochopiť, chce sa niekde dopracovať, chce prejsť k poznaniu a naráža na celú organizovanú spoločnosť, ktorá vytvára svoje vlastné prostredie," priblížil základnú líniu inscenácie s tým, že druhou líniou hry je vzťah ústrednej postavy - zememerača K. k ženám. "Ženy sú akýmsi prostredníkom, cez ktoré sa chce dopracovať kdesi ďalej, dopracuje sa nakoniec až k svojmu sebazničeniu," doplnil Polák, ktorý dramatizáciu Zámku pripravil spolu s Danom Majlingom s použitím prekladu Perly Bžochovej.

Odvážna Astorka sa náročnej témy neobáva. Bratislavský divadelný súbor verí, že tak ako škandalózna životopisná kniha priviedla ľudí ku Kafkovej próze, inscenácia inšpiruje divákov, aby siahli po Zámku a na vlastné oči sa presvedčili, aký je to pútavý a napínavý príbeh. "Naše divadlo aj z hľadiska režisérskych invencií Romana Poláka, aj z hľadiska hereckej pripravenosti môže takéto niečo priniesť," potvrdila dramaturgička Andrea Dömeová. "Robíme to aj preto, aby si ľudia Zámok prečítali, pretože nie všetko sa do takmer troch hodín dá vtesnať," poznamenala s tým, že nový titul môže osloviť aj divákov, ktorí Kafkove dielo nepoznajú.

"Kto román nečítal, bude vidieť v Zámku víziu niečoho, čo chceme dosiahnuť, k čomu sa chceme dopracovať, ale nejako sa nám to nedarí. Je to cesta životom - po niečom túžime a kladú sa nám do cesty samé prekážky, ktoré nám to znemožňujú. A keď si to uvedomíme, ani nevieme, čo až také chceme dosiahnuť a po čom túžime," dodala.

Hlavnú postavu inscenácie - zememerača K. stvárnil Juraj Loj, s ktorým režisér Polák už spolupracoval v nitrianskom divadle. Zámok je pre neho prvým stretnutím s Kafkom na javisku. "Je to postava, ktorá neustále niečo hľadá, trochu mi pripomína niečím Dona Quijotta, niečím Ivanova z Čechova. Je to bojovník, ktorý bojuje proti veterným mlynom, chce sa niečo dozvedieť a musí prejsť istou kalváriou svojho života," konštatoval herec, ktorý aj výzorovo pripomína Franza Kafku.

V inscenácii sa ďalej predstavia Zita Furková, Anna Šišková, Lucia Vráblicová a. h., Zuzana Porubjaková, Peter Šimun, Marián Labuda ml., Vlado Černý, Boris Farkaš a ďalší. V postave Frídy diváci uvidia Rebeku Polákovú. "Je to žena, ktorá hľadá svoje šťastie a robí preto síce rôzne veci, ale chce nájsť iba svoje šťastie, svoju slobodu, tak ako každý človek," poznamenala herečka, pre ktorú je Zámok hrou o samote človeka, o ceste, hľadaní šťastia.

Novú inscenáciu Zámok uvedie Astorka Korzo'90 v premiére 7. júna.
 

Vyberte región